måndag 7 februari 2011

Recept på minisemlor

Hej!
Hoppas ni alla haft en härlig dag! Det har jag haft med promenad, god lunch och fika. I eftermiddags fick vi besök och jag bjöd bland annat på dessa minisemlor. De är riktigt goda, små och stabbiga. Visade i ett inlägg tidigare bilder på när jag gjorde dessa men ni fick inget recept.Vill ni ha det kanske?



(grundrecept till ca 30-40 släta bullar)
* 200 gram äkta smör
* 5 dl mjölk
* 1 pkt jäst (för söta degar)
* 1/2 tsk salt
* 2 dl socker
* 13-14 dl vetemjöl
* 4 tsk stött kardemumma
* två ägg till pensling

Till semlan:
* vispgrädde (fetgrädde är det som gäller, inget annat :)!)
* mandelmassa
* florsocker att pudra över

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och ljumma till fingervärme (37 grader).
Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den i lite av den ljumma smörmjölken. Häll resten av degspadet och tillsätt socker, salt, stött kardemumma och ca 12 dl mjöl (spar resten till utbakningen).
Arbeta degen smidig (till den släpper bunkens kanter. Pudra lite mjöl på degen och täck över bunken med en kökshandduk. Jäs i ca 40 minuter.
Strö ut lite mjöl på köksbänken och stjälp ut den jästa degen och knåda den lätt tills den känns smidig. Dela degen i fyra lika stora delar. Dela degen ytterligare så att du får ca tio bullar av varje stor del (ca 40 st bullar sammanlagt). Rulla till små bollar och jäs på plåt (med bakplåtspapper) i ca 15 minuter. Pensla rikligt med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter i 250 grader. Låt bullarna svalna på galler och täck över dem med en kökshandduk.

Till semlan:
Vispa grädde och riv mandelmassa. Skär av toppen (på bullen) på så många semlor du ska göra. Gröp ur 1/3 del av brödet i vardera bulle och lägg i en skål med den rivna mandelmassan. Blanda mandelmassan med det urgröpta brödet och en stor klick med vispad grädde och blanda väl. Klicka i mer grädde vid behov så att fyllningen inte blir för kompakt. Portionera ut i bullarna. Fördela den vispade grädden över bullarna och på med "locket" . Glöm inte att pudra lite florsocker på semlan (jag använder en thé-sil att pudra med) så ser den extra lyxigt mumsig ut! KLART!

Ät och njut!


Imorgon är det dax för blodgivning, första gången ever och jag är riktigt nervös. Jag gillar INTE sprutor, just därför gör jag detta. Tokig som man är!! Har ni någon erfarenhet utav detta? Jag berättar imorgon hur det hela gick ;)
Kramar

4 kommentarer:

  1. Men sluta! Nu blev jag bara semelsugen. Jag har bara ätit youghurt hela dagen & nu kurrar det ännu mera i magen. Men...jag ska försöka hålla mig till fettisdagen..när är den? Imorgon??
    Kramis

    SvaraRadera
  2. Gott det låter!!
    Alldeles för gott!

    Ha en fin kväll!
    Kram Annica

    SvaraRadera
  3. Jag gillar också semlorna små och lite stabbiga.
    Ska spara receptet..
    Blodgivning är inte så farligt som det låter, kanylen är ganska tjock, men vänd på huvudet och ta ett djupt andetag. Syrrorna som tar blod är så skickliga och flinka så du kommer knappt känna någonting..håller tummarna.

    Kram Tina

    SvaraRadera
  4. Hemmagjorda semlor är myyycket bättre än köpta tycker jag =) perfekt med mini! Tack för receptet!!
    Kram

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna mig ett meddelande! Vill du skriva en rad men inte har ngn egen blogg, välj alternativen "namn" el "anonym" + "publicera". KRAM Anna