torsdag 2 december 2010

Jättegod chokladkola!

Hej!
Dagen har varit jättetrevlig. Bjöd hem min mor och far på mat idag. Kan ni gissa vad det blev? Det godaste som finns...lutfisk med potatis och en massa sås! Synd att jag glömde fota tallriken. Vet att det är en utdöende maträtt men jag bara ÄLSKAR lutfisk!

Jag har även hunnit med att göra Chokladkola. Har bunkrat upp ett lager till julen. Måste nog gömma burkarna så inte min Sambo hittar dem. Ett tips för att göra dessa glasburkar mer trevliga är att köpa en fin vaxduk och klippa ut cirklar och dekorera locken med. Tycker det blev riktigt fint faktiskt.


Receptet kommer här:
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
0,5 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker

Blanda ihop allt i en tjockbottnad kastrull. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme helst utan att röra om. När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. När kolan är 120-125 grader är den klar. Vid 140-145 grader får man hårda kolor. Har du ingen kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet. Ta en liten form, ca 16 x 20 cm och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande margarin eller smör. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället. Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i rumstemperatur. Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie. OBS! Gör bara en sats åt gången.
Nu är det bara att njuta!
KRAM
Anna

1 kommentar:

  1. Åh det är så mysigt att koka julgodis nu, blir var och varannan kväll här hemma men så finns det små möss här också ;o)
    Ha en fin helg!
    Kram/Lena

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna mig ett meddelande! Vill du skriva en rad men inte har ngn egen blogg, välj alternativen "namn" el "anonym" + "publicera". KRAM Anna