Hej!
Idag tänkte jag bjuda er på jättegod kycklingpaj! Jag hade ett Lingon & blåbärsparty hemma hos mig i helgen och till detta så bjöd jag bland annat på denna paj. Här kommer receptet för er som vill ha det:
Ingredienser till skalet:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
1 färsk lök, hackad
3 hackade vitlöksklyftor (dessa glömde jag bort, gör inte det!)
2 msk smör
3 tomater
350 g grillat eller stekt kycklingkött
1 finhackad chili
2 tsk färsk hackad rosmarin eller 1 tsk torkad
2 dl riven lagrad ost
4 ägg
1 dl mjölk
2,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Instruktioner
Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en dag. Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter. Nagga botten. Låt stå kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet 10-15 min. Fräs löken mjuk i smör. Halvera tomaterna och skrapa ur kärnorna. Skär tomatköttet i mindre bitar. Ta bort skinnet från kycklingen. Skär kycklingköttet i bitar. Blanda kyckling, lök, tomat, chili, rosmarin och ost. Lägg blandningen i pajskalet. Vispa samman ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min, tills äggstanningen stelnat. Garnera gärna med färsk rosmarin uppepå.
Klart!
För er som tycker om en god kall röra/dressing till detta så kommer receptet här:
2 dl creme fraiche
1-2 hackade tomater
1-2 hackade röda lökar
2 msk sweet chilisås
Lite aromat, flingsalt och/eller svartpeppar efter smak
Blanda ihop - KLART!
Denna röra fungerar i stort sett till all slags mat. Denna brukar jag göra när vi grillar på sommaren fast då har jag ibland i finsmulad fetaost istället för sweet chilisås. Man kan nog göra lite hur man vill.
Smaklig måltid!
KRAMAR